dimecres, 6 d’abril del 2016

Casc Antic de Tortosa



Iniciem el recorregut per la Tortosa andalusina al carrer Jaume Ferran i Clua, a la vora del riu Ebre, per arribar a la Catedral, indret on tradicionalment s'ha situat la Mesquita Major de la Medina. El desaparegut edifici, construït l'any 955, tenia cinc naus amb atri. Després de la reconquesta, l'espai va ser consagrat i utilitzat com a temple cristià. La desapareguda seu romànica es bastí anys més tard.

Catedral de Tortosa
De camí cap al castell, encastada en els murs catedralicis exteriors del carrer de la Suda, hi ha una còpia de la làpida fundacional de les drassanes del segle X, construïdes en època d'Abd al-Rahman III, gran impulsor de les obres públiques. La peça original, realitzada per l'escultor Abd allah b. Kulayd en escriptura cúfica florida pròpia del període califal, es conserva actualment a la Seu.

Palau Episcopal
 La passejada pel carrer de Sant Felip Neri i la costa de Capellans ens porta a l'alcassaba o recinte fortificat, després de deixar a la dreta l'edifici dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties, fundats al segle XVI per a l'adoctrinament dels moriscos o nous cristians.

En salvar un fort desnivell, tot travessant els panys de muralla del pati d'armes, accedim a l'interior del castell de la Suda o de Sant Joan. La impressionant fortificació domina Tortosa i el riu Ebre, i és sentinella de la vall baixa de l'Ebre. Aquest sembla que va ser el nucli primitiu de Tortosa, a causa de la seua privilegiada situació estratègica. Els romans hi edificaren l'antiga acròpoli de l'anomenada aleshores Dertosa i aixecaren les primeres estructures emmurallades. La seua importància com a fortificació es remunta, però, al segle VIII, amb l'arribada dels musulmans. És llavors que, sota el comandament del califa Abd al Rahman III, es construeix el castell de la Suda, mirador privilegiat de la ciutat.

Claustre del Real Colegi



 Of. Turisme Tortosa – Rambla Felip Pedrell, 3
  Tel. 977449648

 info@tortosaturisme.cat
www.tortosaturisme.cat

localització google
ubicació







Ruta edificis modernistes – Museu Montsià



El Museu del Montsià és un museu situat  a les antigues escoles públiques Miquel Granell -1912- Carrer Gran Capità, 34 d'Amposta. Va constituïr-se l'any 1983 i des del 1993 és gestionat pel Consorci del Museu Comarcal.

Casa Fàbregas




A part del museu, Amposta conserva un conjunt d’edificis modernistes que formen part del creixement contemporani de la ciutat.
El Modernisme és un moviment cultural i artístic internacional, desenvolupat entre finals del segle XIX i principis del XX, que respòn a una nova concepció social, ideològica i tècnica. Representatiu de l’aristocràcia i l’alta burgesia europea, la decoració és l’element base. A les Terres de l’Ebre, es desenvolupà a finals del segle XIX, quan acabades les guerres carlistes, s’experimentà un fort creixement demogràfic lligat a una important evolució en l’agricultura.
El conjunt de cases modernistes que conserva Amposta està format per habitatges construïts entre els anys 1910 i 1930. Els elements decoratius de les façanes d’aquestes cases són: pilastres amb volutes als capitells; mènsules esculturals amb fulles, motius humans i florals; encoixinats; baranes de ferro forjat; cornises i baranes d’obra decorades a la part superior dels edificis; esgrafiats; emmarcaments a les finestres i balcons; distribució simètrica dels elements; manises de colors; columnes amb decoració; arcs de mig punt. I els materials constructius són pedra, maó, fusta i ferro.


detall casa Fàbregas



Casa Morales-Talarn
















 Del conjunt de cases modernistes, destaquen les decoracions de tres d’elles. La Casa del Notari presenta magnífiques bandes horitzontals enfonsades amb esgrafiats. La Casa Morales-Talarn destaca per la profusió de decoració i un xamfrà molt ornamentat. 


 I la Casa Caballé ressalta en la seua decoració de rajoles blanques i vermelles combinades amb motius geomètrics i rajoles amb motius vegetals.

Casa Caballé




  Of. Turisme Amposta
  Av. Sant Jaume, 42-52
  Tel. 977703453
  turisme@amposta.cat

www.turismeamposta.cat

localització google
 ubicació






Museu de la Terrissa i Torre Medieval

Museu de la Terrissa 



La Galera és una petita població situada al centre de la Plana de la Galera, entre els Ports i la serra de Godall. Es tracta d'un poble terrisser per excel.lència, malgrat que en l'actualitat només resta una terrisseria en actiu, hi va haver un moment en què trobàvem almenys sis obradors en ple auge. L'origen de la terrissa la Galera s'hauria de buscar als inicis del segle XVIII, en que trobem les primeres referències , fins al moment, d'aquest ofici. Pels anys 1714 i 1718, trobem als Cabanes, Aguilar i Sabater treballant a la Galera com a terrissers.

 Torre Medieval

 

 

 

 

 

 

 



 Of. Turisme La Galera – Sant Llorenç, 36
 Tel. 977718339
terracota@galera.altanet.org



dimarts, 5 d’abril del 2016

Museu de la Mar de l'Ebre – Port de Sant Carles de la Ràpita

La  mar de l'Ebre: Terra de pescadors i mariners


El Museu de la Mar de l'Ebre és un equipament museístic situat a l'edifici de les Casotes, edifici d’estil neoclàssic construït el 1857 i obra de Jules Carvallo, a Sant Carles de la Ràpita. Construït a l'època de Carles III, es tracta d'un antic magatzem de mercaderies del canal de navegació que havia de comunicar l'Ebre (Amposta) amb la Ràpita.

 

 El Museu de la Mar de l'Ebre posa en valor el patrimoni natural i cultural d'una costa fortament condicionada per la presència de la desembocadura de l'Ebre. La natura, la història i l'etnologia ens mostren la riquesa biològica de la zona i com els humans l'han aprofitat amb diferents tipus de pesqueres, al mateix temps que es mostra la importància geoestratègica d'aquesta costa per a la navegació i la conseqüent necessitat de defensar-la i poblar-la.

 

 

 

Pl.Agustí Vizcarro, 1 - Estació Nàutica  -       Sant Carles de la Ràpita
Tel. 673 522 901
info@museuterresebre.cat

www.museuterresebre.cat
localització google
ubicació


Castell d'Ulldecona


El castell d'Ulldecona és un conjunt fortificat d'Ulldecona (Montsià) declarat bé cultural d'interès nacional. El Castell d'Ulldecona és dalt del Puig del Castell, una petita elevació que forma part de la Serra Grossa. Aquest conjunt és al marge esquerre del riu de la Sénia, actual límit politicoadministratiu entre Catalunya i el País Valencià. L'àmplia visibilitat i la gran fertilitat i riquesa del terreny han comportat que aquest lloc hagi estat al llarg del temps una zona estratègica del control del territori des de l'època ibèrica fins a l'edat mitjana.



Torre circular 

Torre talaia de planta circular i alçat lleugerament cònic

 Església

 Edifici situat al sector oriental del recinte, que conforma el castell d'Ulldecona


 Of. Turisme d'Ulldecona – Passeig de l'Estació, s/n
 Ulldecona
  977573394 – 619770869

turisme@ulldecona.cat
http://turisme@ulldecona.com

localització google
 ubicació









Pintures rupestres, Abrics de l'Ermita de la Pietat


La Pietat és un santuari i ermita adossat a les parets de la Mola de Godall o Serra de l'Ermita, al nord-oest d'Ulldecona (Montsià) protegit com a bé cultural d'interès local. S'hi pot accedir pel camí tradicional de l'Ermita, bordejant la Serra, o pel que comunica l'Ermita amb la carretera comarcal que va a Tortosa, a uns 4 quilòmetres d'Ulldecona.


Situat a la mateixa Ermita de la Pietat, just al costat dels abrics, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita (Ulldecona, Montsià) va ser creat l’any 2005 pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb l’objectiu d’apropar les restes de pintures prehistòriques de la serra de Godall als visitants. El centre ofereix una complexa visió general de l'art llevantí i més concretament, dels 13 abrics que formen el conjunt.

Les pintures llevantines de la serra de Godall manifesten un món de creences o de relats mítics.La pintura es va convertiraixí en un mitjà de comunicació; marcava els punts més significatius o llocs "sagrats" on es duien a terme cerimònies. 

El Centre d’Interpretació d’Art Rupestre “Abrics de l’Ermita”, situat als baixos de l’Ermita de la Pietat. 



Of. Turisme d'Ulldecona – Passeig de l'Estació, s/n - Ulldecona
Tel. 977573394 – 619770869 
turisme@ulldecona.cat 




Parc Natural del Delta de l'Ebre


El Parc Natural del Delta de l'Ebre es troba a la desembocadura del riu Ebre, a la província de Tarragona, a les comarques del Montsià i del Baix Ebre, a la part més meridional del Principat de Catalunya. Es va declarar espai protegit el 1983, i ampliat posteriorment el 1986 amb una extensió de 7.736 hectàrees.



Està situat als termes municipals de l'Ampolla, Amposta, Camarles, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja. El delta de l'Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de l'Europa Occidental, després del parc regional de la Camarga a França i el Parc nacional de Donyana al sud d'Espanya.


turisme@stjenveja.altanet.org
Of. Turisme Sant Jaume – Av. De l'Ebre, s/n - Sant Jaume d'Enveja
Tel. 977478056
www.santjaume.org

 localització google
ubicació

Les Cases d'Alcanar



Històricament, la principal activitat dels habitants de la població (anomentas casencs i casenques) ha estat la pesca. Aquesta dedicació es remunta possiblement als que, des de l'època dels àrabs, en podrien haver estat els primers pobladors: els bah'riiiún ahl al-Àndalus.
El lloc ha estat conegut també pel nom de Punta de Benifallim, que Agustí Bel cita com a corrupció de T'araf Beni H'àlim. La Punta de Benifallim surt per primera vegada a la carta pobla d'Alcanar, de l'any 1239, com a límit territorial.


El nucli de les Cases l'any 1845 no sobrepassava la trentena d'edificis i habitatges, on residien 20 mariners i alguns pagesos. Els anys 1765, 1776, 1811 i 1829 hi ha constància de garroferars i de sénies a la partida de Les Cases i el 1832, d'un corral de la família Reverter.
Si passem a dates més actuals, a censos més contemporanis observem que l'any 1970 hi havia 460 habitants i el 1981, 743.

Bous a la mar
Festes Majors

Platja Les Cases d'Alcanar

Of. Turisme – Carrer Lepanto s/n  - Les Cases d'Alcanar     Tel.977737639
turisme@alcanar.cat 



 

dilluns, 4 d’abril del 2016

Embassament d'Ulldecona


És a la confluència de tres barrancs, el barranc de la Fou el de Teulatí (o de la Tenalla) i el de la barranc de la Pobla. Es va construir l'any 1967, finançat per pagesos d'Ulldecona (fet que li dóna el nom) a la llera del riu de la Sénia, ocupant una extensió de 817 ha i amb una capacitat d'11 Hm³. Té una presa de gravetat. La presa té 54 m d'alçada i 180 d'amplada. Aquest embassament pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. A l'estiu, primavera i tardor l'embassament d'Ulldecona és un lloc turístic. Hi ha allotjament i restaurant i es poden llogar pedalós i barquetes per gaudir les vistes del llac i de les muntanyes calcàries que l'envolten.

Turistes banyanse a l'embassament
L'embassament d'Ulldecona es troba obert i desaiguant des de fa setmanes. La Confederació no veu en aquesta situació cap perill potencial, a pesar que admet que sempre es poden donar accidents fortuïts.



Contacta a: Of. Turisme La Senia – Passeig la Clotada, 23  - La Sénia
Tel.977713202
turisme@lasenia.cat

www.lasenia.cat

localització google
ubicació



La Moleta del Remei

El poblat ibèric de la Moleta del Remei és un jaciment arqueològic situat al municipi d'Alcanar, al Montsià. Es tracta d'un assentament iber de la tribu dels ilercavons establert a la muntanya de la Moleta del Remei, molt a prop de l'ermita de la Mare de Déu del Remei.


La Moleta del Remei, situat a la vessant sud de la Serra del Montsià, és un enclavament costaner dins del territori que els autors clàssics varen assignar a la tribu ibèrica ilercavons, un punt estratègic d'intercanvi comercial.



La seua situació és privilegiada, sobre aquest petit cime té una visió perfecta cap a la Mar Mediterrània. A més és un enclavament molt pròxim a la desembocadura del Riu Ebre.



Of. Turisme Alcanar – Carrer Lepanto s/n 
977737639
turisme@alcanar.cat 
http://www.alcanarturisme.com/

localització google 
Ubicació